Ψήφισμα Συλλογικών Φορέων της Άμφισσας και του Δήμου Δελφών για το Τ.Ε.Ι. της Άμφισσας

Με την δημοσίευση του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση με έκπληξη και οργή είδαμε να καταργείται το Τ.Ε.Ι. της πόλης μας.
Επειδή ο παραλογισμός στη χώρα μας φαίνεται ότι δεν έχει κάποιες φορές όρια, υπενθυμίζουμε σε όλους τους αρμοδίους μερικά βασικά πράγματα:
α) Μόλις το 2013 δημιουργήθηκε το τμήμα Διοίκησης & Οικονομίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων από το Υπουργείο Παιδείας. Η ίδρυση συνδέεται με την ευρύτερη αίγλη του Δήμου Δελφών και με τις δυνατότητες που προσφέρει η παγκόσμια ακτινοβολία της περιοχής μας στον τομέα της εκπαίδευσης και της διασύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό.
β) Η υποστήριξη της περιοχής μας στον τομέα της ήπιας ανάπτυξης (εκπαίδευση – πολιτισμός κλπ) αποτελεί ανειλημμένη (συμβατική) υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες έχει ασφυκτικά περιορίσει την περιοχή με άπειρους χωροταξικούς και πολεοδομικούς περιορισμούς (Δελφικό Τοπίο, δύο μεγάλοι εθνικοί δρυμοί, εκτεταμένες ζώνες Natura, πάρα πολλές κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων κλπ), που καθιστούν τη «συμβατική» ανάπτυξη αδύνατη.
γ) Για το Τ.Ε.Ι. στην Άμφισσα έχει δοθεί ένας τεράστιος πάνδημος αγώνας επί είκοσι και πλέον χρόνια, που ενώνει και συσπειρώνει όλες τις τοπικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.
δ) Μετά από μεγάλους και πολύχρονους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και με χρηματοδότηση Ε.Σ.Π.Α., η Άμφισσα διαθέτει το πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό συγκρότημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κόστισε ως έργο περί τα 4 εκ. ευρώ και επιπλέον κόστισε πολλά χρήματα σε αγορές οικοπέδων και μελέτες στη τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής μας.
Μετά από όλα τα παραπάνω διαβάζουμε σήμερα ότι η Άμφισσα είναι η μοναδική πόλη της Στερεάς Ελλάδας της οποίας δεν διασώζεται το Τ.Ε.Ι. που διαθέτει, ενώ το Υπουργείου Παιδείας καταργεί αντί να αναβαθμίσει το μοναδικό Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στη Φωκίδα αντικαθιστώντας για «στάχτη στα μάτια μας» με ΚΕΚ διετούς φοίτησης. Παράλληλα δε, έχει ήδη δημιουργήσει ένα καινούργιο Πανεπιστήμιο (Δυτικής Αττικής) και έχει εξαγγείλει την δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων (νομική Πατρών, καινούργιο τμήμα στην Κεφαλλονιά κ.λ.π.).
Ζητάμε από τον βουλευτή Φωκίδας κύριο Η. Κωστοπαναγιώτου, βουλευτή μονοεδρικής, να μην συμφωνήσει με τίποτα σε μια τόσο καταστροφική πρόταση για το Δήμο Δελφών.
Ο Δήμος Δελφών δικαιούται να παραμείνει στο χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης. Η πόλη της Άμφισσας ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ.
Είναι σαφές ότι επιτέλους σ’ αυτήν τη χώρα πρέπει να δοθεί το μήνυμα της αξιοπιστίας και της συνέχειας, καθώς και το μήνυμα ότι κάθε περιοχή πρέπει να αποκτήσει το ρόλο της στην εθνική στρατηγική με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ενώ την ίδια ώρα δε μπορεί να διαιωνίζονται με «πολιτικάντικα» κριτήρια οι γνωστές ενδοπεριφερειακές ανισότητες, που έχουν οδηγήσει τη Φωκίδα και το Δήμο Δελφών στο χείλος της καταστροφής. Οι πολύχρονοι αγώνες μας για το ελάχιστο που δικαιούμαστε δε θα μείνουν ανολοκλήρωτοι!
Προειδοποιούμε ότι κάθε ενέργεια υπονόμευσης του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας και το σβήσιμο της πόλης από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα αποτελέσει
«casus belli» για την τοπική μας κοινωνία!
—————————————————————————————————————–
Άμφισσα, 10 Ιουλίου 2018

1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
2. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΦΩΚΙΔΟΣ
3. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΦΩΚΙΔΟΣ
4. ΚΥΝΗΓΙΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΔΙΚ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Δ.Χ. Ν.ΦΩΚΙΔΟΣ
6. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
7. Σ.Ε.Α. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΩΚΙΔΟΣ «ΦΙΛΩΝ»
10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΜΦΙΣΣΕΩΝ «ΤΑ ΣΑΛΩΝΑ»
11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΛΗΜ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ»
12. ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΦΩΚΙΚΟΣ»
13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΦΩΚΙΔΟΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ»
14. ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΡΕΚΑΣ
15. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
16. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΦΩΚΙΔΟΣ
17. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ & ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
19. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛΕΗΜΩΝ»
20. Σ.Ε.Α.Ν. ΦΩΚΙΔΟΣ
21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΩΚΙΔΟΣ
22. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΩΚΙΔΟΣ
23. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΟΣ
24. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
25. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΥΤΩΝ «ΚΡΙΣΑΙΟΣ»
26. ΑΜΦΙΣΑΙΚΟΣ ΑΘΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΟ
27. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΕΥΘΥΜΙΩΤΩΝ
28. ΛΕΣΧΗ ΜΗΧ/ΤΟΥ ΑΘΛ. ΦΩΚΙΔΟΣ
29. ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
30. Ε.Ο.Σ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ
31. ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΩΚΙΔΟΣ
32. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ
33. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ
34. ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
35. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
36. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΤΕΑΣ
37. ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΖΕΥΣ»
38. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
39. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑ
40. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.ΝΟΣ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ
41. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΡΝΙΚΑΚΙΟΥ
42. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ «Ο ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗΣ»
43. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ»
44. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΙΤΕΑΣ «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει