Τα σπίτια έχουν τη δική τους ιστορία – Οικία Ξηρού (Πλατεία Κεχαγιά)

Αλήθεια πόση ιστορία κρύβει το κάθε σπίτι που επισκεπτόμαστε με τους μαθητές!!!! Πόσο πολιτισμό έχει μέσα του!!! Βρεθήκαμε στην οικία Ξηρού, ένα επιβλητικό νεοκλασικό σπίτι στην πλατεία Κεχαγιά που μαγνητίζει τη ματιά του επισκέπτη. Από κει πέρασε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην προεκλογική του εκστρατεία το 1912… Ένας από τους ιδιοκτήτες της κατοικίας, ο μηχανικός Θύμιος Ξηρός, μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο δόμησης των σπιτιών της εποχής και για την ιστορία της κατοικίας που μεγάλωσε. Ο ίδιος μας είπε:

«Το σπίτι αυτό έχει τελειώσει το 1902, εκατόν είκοσι χρόνια πριν περίπου. Η πόλη της Άμφισσας ισοπεδώθηκε από ένα ισχυρό σεισμό το 1870, ώστε στην πόλη δεν έμεινε κανένα σπίτι. Μετά το 1870 άρχισαν να κατασκευάζονται όλα αυτά -τα παλιά- σπίτια που βλέπετε. Ελάχιστα είχαν μείνει όρθια τότε. Μετά το 1870, σε όποιες οικογένειες υπήρχε οικονομική ευμάρεια έφτιαχναν σπίτια προσεγμένα και καλά, επειδή οι οικογένειες που ασχολούνταν με τις ελιές έβγαζαν αρκετά χρήματα, αφού η ελιά και το λάδι τότε ήταν εξαγώγιμα προϊόντα στην Αμερική, και ελαιοκομικές περιοχές στην Ελλάδα, τότε, ήταν 2 με 3.

Τα παντζούρια του σπιτιού είναι διαφορετικά σε κάθε όροφο. Τα παντζούρια στον πάνω όροφο έχουνε περσίδες, γιατί από πάνω μπορούμε να δούμε ποιος έρχεται από κάτω και από πάνω επίσης δεν βρέχονται αφού το κάθε κομμάτι επικαλύπτει το άλλο και δεν μπαίνει το νερό μέσα. Τα από κάτω τα παντζούρια είναι ταμπλαδωτά, δε σου επιτρέπει να δεις, αλλά είναι ασφαλέστερα στους τυχόν κλέφτες. Στα παράθυρα του υπογείου είναι σιδεριές, είναι σιδερόφρακτα και κανείς δεν μπορεί να μπει μέσα, απέξω.

Το συγκεκριμένο σπίτι, όπως και τα περισσότερα που χτίστηκαν γύρω στο 1900 ήταν δίπατα και με υπόγειο. Το υπόγειο στο συγκεκριμένο σπίτι είναι διπλό. Υπάρχει υπόγειο και κόντρα υπόγειο, διότι για να δημιουργήσουν μεγάλο ύψος για να έχουν χωρητικότητα μεγάλη οι ξύλινες κάδες, ώστε να παίρνουν τις ελιές μέσα…..

Περισσότερα στο blog του σχολείου:

https://3odimamfissas.blogspot.gr/

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο Θύμιο Ξηρό για τη ζεστή φιλοξενία του και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε. Σίγουρα μας ταξίδεψε πολλά χρόνια πίσω και μεις ανακαλύψαμε τον πολιτισμό μιας άλλης εποχής!!!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει