Πώς επιλέχθηκε το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αγία Ευθυμία

Την Κυριακή 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα της Αγίας Ευθυμίας από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 9 Απριλίου 1943. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης το οποίο έχει κατασκευαστεί, στην είσοδο του χωριού από την Άμφισσα, στο χώρο που πρόσφεραν η Βίκη Καραμέρη και ο Ευθύμιος Ν. Ποντίκης. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αυτού έγιναν στις 9 Απριλίου 2006 κι από τότε η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται σ” αυτό τον χώρο.

Ρωτάνε πολλοί γιατί το μνημείο έχει αυτή την μορφή και τι συμβολίζει. Την απάντηση μας τη δίνει ο δημιουργός του, αείμνηστος γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς, μέσα από κείμενό του το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο 57 των «Α.Ν.». Το αναδημοσιεύουμε για να το επαναφέρουμε στη μνήμη όσων το έχουν διαβάσει αλλά, κυρίως, για να μάθουν τις σκέψεις του δημιουργού του μνημείου και οι νεώτεροι. Γράφει λοιπόν ο Θύμιος Πανουργιάς:

«Σαν πας κατά την Αγια-Θυμιά, όπου να στρέψεις το βλέμμα σου, βράχια πελώρια θα δεις, λες και κάποιος θεϊκός γλύπτης τα έπλασε και τα σκόρπισε απλόχερα στα τέσσερα σημεία, αφού τα συνέθεσε σοφά με γεωμετρημένες και ισόρροπες δομές, με υπέροχη πλαστικότητα και σε κλίμακα τέτοια που φαντάζουν ένα με την όμορφη γη.

Αυτά τα βράχια κοσμογονικά και πρωτόγονου κάλλους, έργα τέχνης από μόνα τους, μια υπαίθρια εκθεσιακή πανδαισία που μέσα από τους αιώνες επηρέασαν ποικιλότροπα τους κατοίκους της περιοχής. Ασυνείδητα πέρασαν στον ψυχισμό τους, στη διάπλαση του χαρακτήρα τους, στα γονίδιά τους.

Έτσι κι οι άνθρωποι της Αη Θυμιάς πάσκισαν να δαμάσουν αυτά τα στοιχειά. Τα μετέτρεψαν σε σπίτια, τα έκαναν χρηστικά αντικείμενα, τα έκαναν τείχη, τέχνη. Βάλθηκαν να ζήσουν ανάμεσά τους, αποκτώντας κι αυτοί το μερίδιό τους, να συνυπάρχουν, να καλλιεργούν, να ζήσουν και οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Μετέτρεψαν το πείσμα τους σε θέληση, σε δύναμη ψυχική και μυική, έκαναν τις οικογένειές τους κι απόκτησαν γόνους άξιους που μόχθησαν για τη ζωή και τη πατρίδα, που πάλεψαν σε πέτρινα αλώνια, που αγάπησαν τα γράμματα και τη προκοπή.

Μ’ αυτό το σκεπτικό προσπάθησα να χτίσω το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης με την τόση ιστορική βαρύτητα, με τις τόσες θυσίες, με την τόση αυταπάρνηση, με τα τόσα ιδανικά κι οράματα που διέκριναν τους πρώτους αγωνιστές της… Να έχει κυκλώπεια δυναμική και ευγένεια μνήμης προσθέτοντας μια ανάγλυφη παράσταση με μια νίκη-άγγελο, εμπνευσμένη από το ΕΠΙΤΥΜΒΙΟ του συντοπίτη εκλεκτού λόγιου Θύμιου Τ. Δρόλαπα που λέει:

Της λευτεριάς χτίστηκε εδώ μνήμης προσκυνητάρι

και βαθειοθεμελιώθηκε της δόξας ο βωμός.

Η νίκη με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι,

την Αη Θυμιά που των Ναών εγίνηκε Ναός.

Το μνημείο θα συμπληρώνεται ή από μια μαρμάρινη στήλη στο χρώμα των βράχων με τα ονόματα των παλικαριών που χάθηκαν κατά την αντίσταση ή μ’ έναν απλό βωμό για την εναπόθεση τιμών.

Φρονώ πως θα είναι ένα επιβλητικό όσο και σεμνό μνημείο που θα δένει με το χώρο και το περιβάλλον, ένα μνημείο οικείο, ντόπιο και αντάξιο του πονεμένου και μαρτυρικού χωριού της Αη-Θυμιάς».

Ο Θύμιος με την σύνθεσή του συμπύκνωσε όλη την ιστορία της Αγιαθυμιάς.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει