Πολιτιστικές δράσεις στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντη Αιμοδότη 2018

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της ελληνικής διοργάνωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018, θα πραγματοποιηθούν μία σειρά πολιτιστικές δράσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών την Τετάρτη 13 Ιούνη.

1

Στόχος της ημέρας είναι να αναδείξει τη σύνδεση της τέχνης και του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, που έχει ως κέντρο του τον Ανθρωπο, με την εθελοντική αιμοδοσία, η οποία αποτελεί μία κορυφαία πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στις μέρες μας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α. εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στις 3.30 μμ.

Παρουσίαση Σημαίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, της χαράκτριας Καταρίνα Βασίτσκοβα που έλαβε το πρώτο βραβείο στον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Επιμελητηριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ειδικά για την φετινή διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.

Ομιλία χαιρετισμό του Προέδρου του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Παν. Δυτ. Αττικής κ. Χάρη Πρέσσα, σχετικά με την  πρωτοβουλία καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος, να συμβάλουν στη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντη Αιμοδότη 2018, με την έκθεση έργων μικτής τεχνικής, που έχει στόχο να μεταδοθεί οπτικά το μήνυμα της πανανθρώπινης αξίας της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στο δώρο της ζωής.

Χαιρετισμοί από τοπικούς Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών του Νομού Φωκίδας.

Χαιρετισμός της σκηνοθέτη της θεατρικής παράστασης «Από το σκοτάδι στο Φως»,   Έλλης Μερκούρη.

β. Θεατρική παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στις 6μμ, από τη  Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» του έργου “Από το σκοτάδι στο Φώς», που περιλαμβάνει Οχτώ Αποσπάσματα Αρχαίων Τραγωδιών (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης) τα οποία γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι.

Η δράση γίνεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Χορηγός της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Δελφών. Ολες οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή αιμοδότη 2018 γίνονται υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

Να είσαι εκεί για τον Άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή

(Be there for someone else. Give blood. Share life)

Κεντρική εορταστική εκδήλωση τιμής στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη, πραγματοποιείται την Πέμπτη 14 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής διοργάνωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018.

Στο πλαίσιο της ανάληψης της παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωσης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς, διοργάνωσε ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε την  1η Μάρτη (Ημέρα μηδενικών Διακρίσεων του ΟΗΕ) και κορυφωνεται στις 14 Ιούνη 2018, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εκπροσώπων από τα κέντρα αίματος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης 14 Ιουνίου περιλαμβάνει:

3μμ: Αίθουσα 3, Ζάππειο Μέγαρο

Έναρξη εικαστικών εκθέσεων (διάρκεια εώς τις 20 Ιουνίου)

α. Έκθεση έργων που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του  Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για τη φιλοτέχνηση σημαίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

β. Εικαστική έκθεση Φοιτητών Εργαστηρίου «Εικαστικές Εφαρμογές», Τμ. Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. (Μία προσπάθεια να μεταδοθεί οπτικά το μήνυμα της πανανθρώπινης αξίας της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στο δώρο της ζωής).

γ. Έκθεση «Δρόμοι Επιβίωσης» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. (Φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, του αναγκαστικού ταξιδιού των προσφύγων στον δρόμο της επιβίωσης).

4.30μμ: Αίθουσα 4, Ζάππειο Μέγαρο

Στρογγυλό Τραπέζι- Workshop με θέμα: «Τα φώτα στoν Αιμοδότη»

«Being there for someone else» during hard times: the example of blood donors. Dr G. Koulierakis

“Donors as Citizens”. Giovanni Garozzo –  Direttore UOCC Immunoematologia e Medicina Trasfusionale – Ragusa

“Donation as a cultural expression of civic maturity and social solidarity”. G. Rigoldi  (Milano, Italy)

“Significance of blood donors for safer blood”.  K. Aranko, Executive Director – European Blood Alliance

6.30μμ: Εξωτερικός Χώρος, Ζάππειο Μέγαρο

Υποδοχή Σκυταλοδρομίας που έλαβε χώρα σε 12 πόλης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, Εθελοντών Αιμοδοτών και μαθητών.

7.30μμ: Αίθουσα 4, Ζάππειο Μέγαρο.

Κεντρική Εκδήλωση -Ομιλίες, Βραβεύσεις Αιμοδοτών, τελετή παράδοσης της Σημαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 σε εκπροσώπους της χώρας που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 2019 (Ρουάντα).

Προβολές βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντη Αιμοδότη 2018 και Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ, για το πρόγραμμα «Graffiti για την εθελοντική Αιμοδοσία στους τοίχους  της Αθήνας», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών,  6 Δήμων της Αττικής (Χαλάνδρι, Ν. Ιωνία, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτρη, Καλλιθέα,  Νίκαια) και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

 

9μμ: Εξωτερικός Χώρος Ζαππείου

Μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. και τους καλλιτέχνες, ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ, HAIG YAZDJIAN και STRING DEMONS. Με τη μουσική διεύθυνση του  Ανδρέα Πυλαρινού.

H συναυλία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά από την ΕΡΤ.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Yπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

 Να είσαι εκεί για τον Άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή

(Be there for someone else. Give blood. Share life)

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει