Πληροφορίες για το σύλλογο

Την δεκαετία του 1920 οι Αγιαθυμιώτες που κατοικούσαν στην Αθήνα και τον Πειραιά ίδρυσαν Σύλλογο που ονομάστηκε «Αδελφότης Άγιος Ευθύμιος». Πρωτοστάτες απ” αυτούς που κατοικούσαν στην Αθήνα οι αδελφοί Γιάννης και Αγαπητός Καλπούζος και ο Γιώργος Ζαχαριάς (μετέπειτα Ταξίαρχος), από τους Πειραιώτες Αγιαθυμιώτες οι αδελφοί Ευθύμιος, Ηλίας και Σπύρος Κυριάκης και στην Καλλιθέα οι αδελφοί Θανάσης και Γιώργος Δεδούσης.

Όλα ξεκίνησαν από την νοσταλγία και την αγάπη στον Πολιούχο του χωριού μας Άγιο Ευθύμιο, που η γιορτή του πέφτει καταχείμωνο, στις 20 Ιανουαρίου και με τα τότε μέσα η μετάβαση στο χωριό ήταν πολύ δύσκολη. Έτσι, αποφάσισαν να παραγγείλουν μια εικόνα του Αγίου Ευθυμίου την οποία τοποθέτησαν στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα του Νέου Φαλήρου,όπου μαζεύονταν κάθε φορά στις 20 Ιανουαρίου για να την προσκυνήσουν. Εννοείται πως μετά την λειτουργία μαζεύονταν σε κάποια ταβέρνα εκεί κοντά και διασκέδαζαν. Η εικόνα έχει διαστάσεις 1,20Χ1,80 και στο κάτω δεξιά μέρος της διαβάζουμε: «Έργον Ζαχαρίου μοναχού, Καυσοκαλύβια Αγίου Όρους.1923».

Εκείνη η πρώτη κίνηση, δεν γνωρίζουμε πόσο ακριβώς διήρκησε. Επόμενη προσπάθεια έγινε το 1935 και κράτησε σχετικά λίγο, αφού το καθεστώς Μεταξά κατήργησε τους Συλλόγους.

Η κατοχή και ο εμφύλιος που ακολούθησε οδήγησαν πολύ κόσμο στα αστικά κέντρα. Η Αγία Ευθυμία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Μετά την απελευθέρωση, οι Αγιαθυμιώτες της Αθήνας και του Πειραιά, συστήνοντας επιτροπές, κατάφεραν να βοηθήσουν το χωριό, που είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά, και τους ανθρώπους του να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Ήταν η αγάπη για την προγονική γη που οδηγούσε τις πράξεις τους. Αυτή η αγάπη το 1957 θα πάρει επίσημη μορφή με την ίδρυση του σημερινού Συλλόγου και με μέλη τους Αγιαθυμιώτες «των Αθηνών, του Πειραιά και των Προαστίων» . Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Δημήτριος Π. Αγαπητός, Αθανάσιος Αγγ. Αγγελής, Φώτιος Αγγ. Αγγελής, Ιωάννης Ευθ. Αλεξανδρής, Αλέκος Ι. Αλιζώτης, Γεώργιος Ι. Αλιζώτης, Ευθύμιος Ι. Αλιζώτης, Σταύρος Ι. Αλιζώτης, Ηλίας Κ. Γλυμής, Αναστάσιος Θ. Δρόλαπας, Φώτιος Π. Δρόλαπας, Δημήτριος Ευθ. Κοκκίνης, Ηλίας Γ. Κονιάκος, Ευθύμιος Ζ. Κυριάκης, Ευστάθιος Π. Κυριάκης, Κυριάκος Ζ. Κυριάκης, Ιωάννης Γ. Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Κ. Παρνασσίδης, Ιωάννης Αρ. Παύλου και Δήμος Αγγ. Τζίβας.

Από την ίδρυσή του έως το 1979 ο Σύλλογος στεγάστηκε σε γραφεία μελών του (κυρίως δικηγορικά). Από το 1979 έως τις 21 Ιουνίου 1990 στεγάστηκε, με ενοίκιο, στην οδό Αριστογείτονος 11-13 (Ε’ όροφος), ενώ από 22 Ιουνίου 1990 απέκτησε ιδιόκτητο χώρο στον Β’ όροφο, στην ίδια διεύθυνση.

Από τον Ιούνιο του 1991, ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών εκδίδει την τριμηνιαία πολυσέλιδη εφημερίδα ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, η οποία του έδωσε τεράστια ώθηση.

Μετά την τελευταία τροποποίηση του Καταστατικού του, ο Σύλλογος έλαβε το σημερινό του όνομα, ήτοι Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών «Ο Άγιος Ευθύμιος» και ως μέλη του μπορεί να έχει, πλέον, όλους τους καταγόμενους από την Αγία Ευθυμία οπουδήποτε κι αν κατοικούν.

Απολογισμό της δράσης του Συλλόγου για τη δεκαετία 2002-2011 μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002-2011