Πιο πλούσιο – πιο πετυχημένο το φετινό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «Εν Δελφοίς εστίν ο Τόπος»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα το 2o Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «Εν Δελφοίς εστίν ο Τόπος», που διοργάνωσαν η Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα, ο Δήμος Δελφών και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας και η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2018, με τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης «Δημιουργικότητα χωρίς ηλικία – χωρίς προκαταλήψεις». Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν πολλοί φιλότεχνοι, ανάμεσά τους ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας,  Χρήστος Δημητρίου, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο αντιδήμαρχος Άμφισσας, Αριστείδης Αγγελόπουλος και η Έρση Σιδηροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Φωκίδας και Φίλων Αυτών. (Φωτογραφίες 1, 2, 3)

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα:

 • μελών της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Δομές Φωκίδας – Αττικής – Έβρου – Φθιώτιδας),
 • μελών των ΚΑΠΗ Δήμου Δελφών (Άμφισσας – Ιτέας),
 • μελών της Εταιρείας Φωκικών Μελετών,
 • μελών του Κέντρου Ημέρας Παιδιών – Εφήβων – Ενηλίκων Φωκίδας,
 • μελών της Εστίας «Άγιος Νικόλαος» (Γαλαξείδι),
 • μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας,
 • μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Άμφισσας,
 • μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας,
 • μαθητών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου Δελφών.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η καλλιτεχνική ομάδα ληπτών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και θεραπευτών της Δομής Αττικής της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας παρουσίασε το μουσικό – χορευτικό  – θεατρικό δρώμενο «Ο Ψαράς και το Χρυσόψαρο», που επιμελήθηκαν η Αγγελική Φωτεινού (δραματοθεραπεύτρια) και η Άντα Παΐζη (χοροθεραπεύτρια). (Φωτογραφία 4)

Η δεύτερη ημέρα, 13 Οκτωβρίου 2018, εκτός της έκθεσης, περιελάμβανε:

Εκδήλωση με θέμα «Η τέχνη της Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Μια ιστορία από τη Φωκίδα», αφιερωμένη στη μνήμη του συνεργάτη Παναγιώτη Παναγούτσου. (Φωτογραφία 5)

Τελετή Απονομής Τίτλου Επίτιμου Δημότη Δήμου Δελφών στον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο (Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Ψυχαναλυτής, Ιδρυτής της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας). Την απονομή πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έλλη Κοτσάνου – Ρομβοτσάνου (Φωτογραφίες 6, 7)

Το χορευτικό «Κύματα», μικρή αναφορά στους Πρόσφυγες και στην Τρίτη Ηλικία από τη Σχολή Χορού Σύλβιας Βούσουρα. (Φωτογραφίες 8, 9)

Στις 14 Οκτωβρίου 2018, το πρωί έγινε ξενάγηση των εκτός Φωκίδας συμμετεχόντων στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών και το βράδυ είχαμε Χορωδιακή Συναυλία αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία, που επιμελήθηκε η Ελένη Ιντέρνου και συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία «Ηχώ» Ωδείου Άμφισσας και η Μικτή Χορωδία Ιτέας «Θάμυρις». (Φωτογραφίες 10, 11, 12)

Πριν την παράσταση, ο Δήμος Δελφών βράβευσε τους φορείς που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Τα βραβεία παρέδωσε ο αντιδήμαρχος Άμφισσας Αριστείδης Αγγελόπουλος. Η Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα βράβευσε την Νάνσυ Παντελεημονίτου (πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας «Γαλαξείδι – Θαλάσσιες Καλλιέργειες») για την πολύχρονη υποστήριξή της. (Φωτογραφία 13)

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που διήρκησε εννέα ημέρες, πραγματοποιήθηκαν δέκα βιωματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή των επισκεπτών, ανάμεσά τους και τάξεις σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (Φωτογραφία 14)

Στις 19 Οκτωβρίου 2018, η Σχολή Χορού Σύλβιας Βούσουρα παρουσίασε χορογραφία της Ελένης Νάκου με θέμα την Τρίτη Ηλικία. (Φωτογραφία 15)

Το Φεστιβάλ έκλεισε στις 20 Οκτωβρίου 2018, με την παράσταση «Πορτραίτα Γυναικών», από το Μαγικό Θέατρο και τον Σύλλογο Γυναικών Φωκίδας, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστόλου. (Φωτογραφία 16)

Κατά τη διάρκεια της θεατρικής βραδιάς, οι συντελεστές της παράστασης και του Φεστιβάλ εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου Άμφισσας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Η Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα ευχαριστεί και δημόσια:

 • τους συνδιοργανωτές Δήμο Δελφών και Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας,
 • το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου για την ευγενική υποστήριξη,
 • τους αρωγούς:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας

Φαρμακευτικός Σύλλογος Φωκίδας

My KTEO Άμφισσας

Εταιρεία Δελφοί – Δίστομο

Ξενοδοχείο «Λέφας» (Δελφοί)

Ξηρός – Πολυκατάστημα (Άμφισσα)

Εστιατόριο «Αριστογεύσεις» (Άμφισσα)

Εκδόσεις – Εκτυπώσεις «Αρχέτυπο» (Άμφισσα)

Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας

ΚΟΙΣΠΕ Φωκίδας,

 • τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Φωκίδας και τους υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Θοδωρή Μύταλα (Πρωτοβάθμια) και Σύλβια Μισιρλή (Δευτεροβάθμια),
 • τα μέλη των ΚΑΠΗ Άμφισσας – Ιτέας – Χρισσού,
 • τους εκθέτες και τους συντελεστές των εκδηλώσεων,
 • τον Ιωάννη Θεοχαρόπουλο (Δίκτυο Δελφών) για τη βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων,
 • τα τοπικά ΜΜΕ για τη δωρεάν προβολή και ενημερωτική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

τηλ. 2265022924, 6944833471

φαξ 2265022600

[email protected]

www.etmerimna.gr

www.facebook.com/ etairiamerimnas

Πηγή: Δίκτυο Ενημέρωσης Φωκίδας

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει