Μαρτυρικοί Τόποι-Οι εννέα στη Φωκίδα

Προσπαθώντας να ξαναχτίσουν τα καταστραμμένα σπίτια

Εκατό (100) πόλεις και χωριά έχουν, μέχρι τώρα, χαρακτηριστεί από την Πολιτεία ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ για τις θυσίες τους την περίοδο 1940-1945. Μεταξύ αυτών εννέα (9) χωριά από την Φωκίδα: Αγία Ευθυμία, Βουνιχώρα, Επτάλοφος, Καλοσκοπή, Καρούτες, Λιδωρίκι, Λιλαία, Πεντάπολη και Προσήλιο.

Μαζί με το φύλλο της 8ης Μαρτίου 2015 της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ κυκλοφόρησε και βιβλίο με τον τίτλο «Πόσα μας χρωστάει η Γερμανία;» στο οποίο (σελ. 192 και 193), ως παράρτημα, υπήρχε πίνακας με όλες τις πόλεις και τα χωριά (ενενήντα εννέα τον αριθμό) που έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ. Ο πίνακας είχε επίσης τα Π.Δ. χαρακτηρισμού τους και το Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης. Κάναμε αναπαραγωγή στον πίνακα αυτόν και μπορείτε να τον δείτε πατώντας εδώ. ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

Μεγάλη έκπληξη για τον αναγνώστη του πίνακα αποτελεί η απουσία του πλέον μαρτυρικού τόπου, των Καλαβρύτων. Αυτό οφείλεται στο ότι η αναγνώρισή τους ως μαρτυρικού προηγήθηκε όλων και έγινε με το άρθρο 25 του Νόμου 2130/1993 (ΦΕΚ 62Α της 23-4-1993).

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στοιχεία στο κείμενο του Ευθυμίου Κων. Γλυμή με τίτλο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο 93 (Ιούνιος 2014) των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ πατώντας εδώ ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ Φ. 93 και πηγαίνοντας στη σελίδα 6.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει