Επιστολή του Μητροπολίτη Φωκίδας κ.κ. Θεοκτίστου προς τον Υπουργό Παιδείας για το ΤΕΙ Άμφισσας

1

Άμφισσα  9-7-2018

 Προς:

Τον Υπουργό Παιδείας,

Έρευνας και Θρησκευμάτων

Εις Αθήνα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στέκεται μακρυά από την αλήθεια και την κοινωνία όποιος πιστεύει ότι η Εκκλησία πρέπει να περιορίζεται μόνο στα πνευματικά και στα ποιμαντικά της καθήκοντα και να μην έχει λόγο και άποψη για όλα όσα συμβαίνουν στις ζωές των ανθρώπων που αποτελούν τα μέλη και το σώμα της. Η Εκκλησία, ως μητέρα και τροφός του λαού, δεν μπορεί να εθελοτυφλεί μπροστά στα προβλήματα που κατατρύχουν και απασχολούν τα παιδιά της, απομυζώντας τους την αισιοδοξία και τη διάθεση για ζωή. Στην περίπτωσή μας αυτά που συμβαίνουν -και αναφέρομαι, βέβαια, στην ενδεχόμενη συγχώνευση του ΤΕΙ της Άμφισσας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- και άδικα είναι και εξοργιστικά και παράλογα και δεν προάγουν επ’ ουδενί τρόπω  την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Άμφισσας αλλά και ολόκληρης της Φωκίδας. Είναι γνωστό ότι η ποιότητα ζωής ενός τόπου κρίνεται από την Παιδεία της. Και στην περίπτωση της Φωκίδας, κ. Υπουργέ, ενός ορεινού και δυσπρόσιτου νομού,  η Παιδεία δέχτηκε αντικανονικό χτύπημα κάτω από τη μέση.

Υπό το καθεστώς δυσβάστακτων μνημονίων ολόκληρη η χώρα αποδέχθηκε με στωικότητα την ευθύνη που της αποδόθηκε, πληρώνοντας φόρους δυσανάλογους με τις δυνάμεις της, χωρίς όμως να εισπράττει και τα ανάλογα ανταποδοτικά μέτρα στα θέματα της Υγείας, της Άμυνας και της Εκπαίδευσης. Συγχρόνως, συσσωρεύτηκε στην Ελλάδα ένα μεγάλο κύμα αλλοδαπών μεταναστών, που συνδυάστηκε, δυστυχώς,  με την εκροή ενός τεράστιου πλήθους Ελλήνων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν επαρκώς ή και καθόλου στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Όλα τα παραπάνω μας οδήγησαν, μεταξύ των άλλων, στο να βλέπουμε με οδύνη να χειραγωγούνται και να ποδηγετούνται με τρόπο βάναυσο εκπαιδευτικά προγράμματα που θα έπρεπε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σεβαστούν την αξιοκρατία, την ισότητα και την αξία των ανθρώπων που προσπάθησαν φιλότιμα και με αξιοπρέπεια να στηρίξουν ιδρύματα σημαντικά για τους τόπους τους, όπως το ΤΕΙ της Άμφισσας. Ο διάλογος των φορέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δημιούργησε έναν νέο εκπαιδευτικό χάρτη συγχώνευσης -στην περίπτωσή μας- του ΤΕΙ της Άμφισσας με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βάζοντας για άλλη μια φορά την πολύπαθη Παιδεία μας στο κρεβάτι του Προκρούστη…

Πλέον οι πάτρωνες πανεπιστημιακοί καθηγητές του Βόλου εναγκαλίζονται την Τεχνολογική Εκπαίδευση που παρέχεται στην Άμφισσα, αποβλέποντας αποκλειστικά και μόνο στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης, ενώ συγχρόνως παραβλέπουν και παραθεωρούν όλα τα υπόλοιπα, τα οποία για την πόλη μας, αλλά και για κάθε τόπο, είναι και τα σημαντικότερα.  Παρόλα αυτά αυτό δεν είναι μεμπτό, διότι μέχρι τώρα το ίδιο ακριβώς έκανε άλλοτε η Χαλκίδα και άλλοτε η Λαμία. Το μεμπτό είναι ότι υφίσταται σε μας αδικία σε σχέση με το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής της Χαλκίδας, το οποίο ανήκει κι αυτό στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, όπως και η Άμφισσα. Συγκεκριμένα, γι’ αυτούς προβλέπεται η μετακίνησή τους σε κάποιο ανάλογο πανεπιστημιακό τμήμα στην Αθήνα, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει στην περίπτωση της Άμφισσας. (Ίσως γιατί στο ευνοούμενο τμήμα υπάρχει κάποιο άλλο συμφέρον; Κύριος οίδεν…)

Κύριε Υπουργέ, ακούεται ότι το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων της Άμφισσας κλείνει το 2019 και δημιουργούνται τέσσερα διετή κέντρα φοίτησης και ένα πανεπιστημιακής επιμόρφωσης αλλοδαπών, αγγλόφωνο. Ο προγραμματισμός αυτός, που άλλους τους οδηγεί σε αναβάθμιση και τους βολεύει, ώστε να υπηρετούν στην έδρα της οικογενειακής τους εστίας, και άλλους τους βυθίζει στην απελπισία μπροστά στην αβεβαιότητα του τι θα απογίνουν, είναι καταρχάς άδικος και άνισος, αφού εφαρμόζει δύο μέτρα και πεντακόσια σταθμά.  Κυρίως όμως είναι αντισυνταγματικός, δεδομένου ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο εξομοιώνει την Τεχνολογική με την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση υπό το καθεστώς του νόμου 4009/2011.

Ένα πλήθος κόσμου  (οι εργαζόμενοι στο ΤΕΙ της Άμφισσας, οι σπουδαστές και οι καθηγητές) υποβαθμίζονται από τη νέα κατάσταση και κυρίως δεν προβλέπεται να προετοιμαστεί η επιμόρφωσή τους για τις νέες συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Πιθανόν να τους ζητηθεί να μετοικήσουν στο Βόλο ή σε άλλες πόλεις, όταν η  εκεί διοίκηση το αποφασίσει, επειδή θα κρίνει ότι η παραμονή τους στον τόπο τους θα είναι πλέον ασύμφορη οικονομικά γι’ αυτούς.

Κύριε Υπουργέ, ως πατέρας και επίσκοπος αυτού του τόπου, ως ποιμένας λογικών προβάτων, ως πρώην εκπαιδευτικός, που υπηρέτησε χρόνια το χώρο της Εκπαίδευσης και αφουγκράστηκε τις αγωνίες της, σας καταθέτω και τη δική μου αγωνία για το μέλλον της Παιδείας αυτού του τόπου και επικαλούμαι τη μεγάλη σας διάκριση, ώστε να δώσετε με την προσωπική σας παρέμβαση τη λυσιτελέστερη και δικαιότερη λύση στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα της Φωκίδας, η οποία κρέμεται πλέον κυριολεκτικά από τα χέρια σας. Το ευαίσθητο λουλούδι της Παιδείας, το οποίο έχετε την τύχη να καλλιεργείτε, κ. Υπουργέ, έχει ανάγκη από λεπτές κινήσεις και χειρουργικά δάχτυλα και όχι από βιαστικές, αψυχολόγητες και βίαιες οριζόντιες λύσεις, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με άψυχη ύλη.  Ευελπιστώ ότι με την εμπνευσμένη προσωπική σας παρέμβαση θα διορθώσετε την αδικία που προκλήθηκε εκ  παραδρομής ή απερισκεψίας ή αβελτηρίας ή (άπαγε…) σκοπιμότητας ορισμένων.

Μετά τιμής και ευχών,

 † Ο ΦΩΚΙΔΟΣ    Θ Ε Ο Κ Τ Ι Σ Τ Ο Σ

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει