Αφροδίτη Παπαθανάση: Γιατί κάνουμε τα εύκολα δύσκολα

Φανταστείτε μια ηλεκτρονική εφαρμογή, που «κατεβαίνει» στο κινητό τηλέφωνο του επισκέπτη, με την είσοδό του, στους Δελφούς, ή τη Γραβιά, ή το Καστράκι.

Μια εφαρμογή που σε ελληνικά και άλλες γλώσσες- δίνει πληροφορίες για παραλίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία και μνημεία, πρατήρια, συνθήκες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, διαδρομές, πολιτιστικά δρώμενα, ιστορικές και ορειβατικές διαδρομές.
Μια εφαρμογή που συνεχώς και δυναμικά συνδέεται με την τοπική επιχειρηματικότητα και Αυτοδιοίκηση, δίνοντας την συνεχή δυνατότητα σε Επιμελητήρια, Επαγγελματικές Ενώσεις, Συλλόγους, Επιχειρήσεις και Αυτοδιοίκηση να προσθέτουν στοιχεία και ενημέρωση.
Που αναβαθμίζεται τεχνολογικά συνεχώς.

Γιατί δεν το φτιάχνουμε;
Οι πόροι για το λογισμικό σύστημα και το πληροφοριακό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, φωτογραφίες, video, άδειες χρήσης πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από συνδυασμούς προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου.

Την εποχή της τεχνολογίας και της τεχνολογικής επανάστασης, που όλες οι πληροφορίες βρίσκονται σε ένα τηλέφωνο, οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.
Αποτελούν ένα ικανό εργαλείο επικοινωνίας αλλά δεν υποκαθιστούν την άποψη, την στρατηγική αντίληψη.
Οι κλασσικές καμπάνιες προβολής, σε Μέσα Μεταφοράς κλπ, ολίγων ημερών, όσο έξυπνα δημιουργικές – κάτι που δεν ισχύει πάντα ως κανόνας – έχουν το πρόβλημα ότι «ζουν επικοινωνιακά» για λίγο.
Από την άλλη, το πλαίσιο συμμετοχής σε εκθέσεις, εντός και εκτός χώρας, έχει το κενό της συνέχειας και της μέτρησης του αποτελέσματος κάθε συμμετοχής.

Οι καμπάνιες, τουριστικές και επαγγελματικές, δεν θέλουν πλέον το «προσωπικό μας όραμα».
Θέλουν ορθά στοιχεία, ανάλυση, ανάλυση αγοράς και μετρήσιμους στόχους αποτελεσματικότητας.
Το αν θα αναζητήσουμε λύσεις στην αγορά της Κίνας, της Ρωσίας ή της Νορβηγίας δεν μπορεί να το πει «η γνώμη μας και το προσωπικό μας όραμα».
Αν είναι να πληρώνουμε καμπάνιες, υλικό και στρατηγικές, ας το κάνουμε,
1ον Κάνοντας μια γενναία αποτίμηση των έως τώρα προσπαθειών, ποιά τα λάθη μας, που πήγαμε σωστά,
2ον Μιλώντας κάθε φορά, με τους καλύτερους στην αγορά και τους θεσμικούς εκπροσώπους Κυβέρνησης, Παραγωγικών Φορέων και Πρεσβειών.

Θα είχε ίσως μεγαλύτερη υπεραξία για όλους, αν
1ον Τα μικρά ή μεγάλα ποσά που αποσπασματικά διατίθεται σε δράσεις να κατευθύνονται σε έναν συνολικό «κουμπαρά» για στρατηγικές ανά νομό και περιφέρεια.
2ον Θα είχαμε θετικό αποτέλεσμα, αν από τα χρήματα αυτά μπορούσαμε να ενισχύσουμε με κινήσεις εξωστρέφειας, προβολής, διαφήμισης, σε πρωτοπόρες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα που κάνουν τη διαφορά με αξιόλογα ποιοτικά προϊόντα. Η δική τους επιτυχία προβάλει και τις ρίζες τους, τον τόπο μας.

3ον Κανένα βήμα, για την αναζήτηση της τουριστικής μας «ταυτότητας» δεν μπορεί να πάει μακριά χωρίς διαβούλευση και συνεννόηση, Δήμων, Περιφέρειας, Ξενοδοχειακών Ενώσεων, Καταστημάτων Εστίασης, Παραγωγών, Συλλόγων Άθλησης και Πολιτισμού.

Σε σημείωμα που προηγήθηκε του παρόντος, ο κ. Δήμαρχος Δελφών, ενημέρωσε ότι η ιδέα της ηλεκτρονικής εφαρμογής θα έρθει για υποβολή στην τρέχουσα προκήρυξη LEADER. Κάθε βήμα θετικό, μικρό ή μεγάλο, είναι βήμα θετικό, χωρίς «αλλά».

Επαναφέρω το άρθρο μετά από ουσιαστικές παρατηρήσεις – και επιπλέον συζητήσεις – που δέχθηκα με την πρώτη ανάρτησή του.
Και μετά από την τιμή και τύχη που είχα να παρακολουθήσω διάλεξη καθηγητή του ΜΙΤ περί της δύναμης, για τη ζωή μας στο αύριο, των νέων τεχνολογιών, την ορθή συγκέντρωση και ανάλυση των δεδομένων.
Στα μικρά και στα μεγάλα δεν υπάρχει «το τι νομίζω γενικά», υπάρχουν οι πολιτικές και οι αποφάσεις που λαμβάνεις με δεδομένα αναλύσεων στοιχείων, αποφάσεις κόστους οφέλους, και με το γνωστό «από ποιους για ποιους».

Εξάλλου, όσες φορές και να γραφεί το παρόν άρθρο, ένα από τα θέματα που κουραστικά επαναλαμβάνεται, είναι ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Επιχειρηματικότητας πρέπει επιτέλους να συνεργασθούν, οριζόντια, στρατηγικά, αποτελεσματικά.

Όλη η Ελλάδα και η όλη Ευρώπη διαφημίζει το δικό της προϊόν και πολιτιστικό στίγμα.
Είναι πολύ δύσκολο να πάμε κορυφή, να γίνουμε οι καλύτεροι, μπορούμε όμως να κάνουμε το κάθε δυνατό και να χτίζουμε σταθερά, συνεχή και ασφαλή βήματα.
Να έχουμε μια συνεχή βελτίωση, ενδεικτικά και σε νέα θέματα:
1ον Βοηθώντας να αναπτυχθούν ποιοτικά αγροτικά τοπικά προϊόντα, να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τα τοπικά καταστήματα εστίασης να τα χρησιμοποιούν, να βοηθήσουμε στην προβολή τους σε μια μεγαλύτερη αγορά, εσωτερική και διεθνή.
2ον Αποφασίζοντας το στίγμα των επιλογών μας.
– αν θέλουμε παράδοση και πολιτιστικά και περιβάλλον, γενναίες αποφάσεις, εκλογικά δύσκολες θα πρέπει να τεθούν, για περιοχές Εθνικά Πάρκα, όπως τα Βαρδούσια, για προστασία και νέων περιοχών υπό το καθεστώς των παραδοσιακών οικισμών και μεγάλο μέρος της εθνικής και κοινοτικής δαπάνης που θα πρέπει να κατευθυνθεί σε έργα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σε έργα σήμανσης μονοπατιών, αθλητικών και αγωνιστικών διαδρομών.
– να δουλέψει η επένδυση του Χιονοδρομικού και πέραν της χειμερινής περιόδου (αυτό γιατί να είναι δύσκολο και μέγα θέμα;)
– να προλάβουμε την κούρσα των καταδυτικών πάρκων που ταχύτατα αναπτύσσονται.

Και αν επανέλθουμε στην ιδέα της ανάπτυξης εφαρμογής app – που δίνουν τις δυνατότητες:

– αυτόματης εγκατάστασης, φυσικά με την δυνατότητα επιλογής του χρήστη για αποδοχή ή όχι της εφαρμογής, όταν ο χρήστης βρίσκεται στα όρια του νομού μας,

– πληροφορίες που μπορούν να παρέχουν αυτές οι εφαρμογές μπορούν να αφορούν είτε συνολικά το Νομό, είτε ανά γεωγραφικές περιοχές, πχ. Ορεινός όγκος – ορειβατικός – χιονοδρομικός τουρισμός, Πολιτιστικός άξονας Δελφών, Χρισσού, Κίρρας, Άμφισσας, Γαλαξειδίου,

– πληροφορίες χρηστικές, όπως διαδρομές, ορειβατικές διαδρομές, καταλύματα, χώροι εστίασης, πληροφορίες για εφημερίες νοσοκομείου, ανοιχτά πρατήρια καυσίμων, ώρες λειτουργίας μουσείων και μουσειακών εκθέσεων, κλπ.

– πληροφορίες – εικόνες video – ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα, αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών, ιστορική παρακαταθήκη Γαλαξειδίου, πρόγραμμα εκδηλώσεων καλοκαιριού ανά περιοχή.

– άμεση ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, για ζητήματα ασφάλειας πληθυσμού.

Τότε,
Mε την βοήθεια της Εφορίας Αρχαιοτήτων και με το υλικό που η Google έχει ψηφιοποιήσει και με την βοήθεια Μουσειολόγων και Αρχαιολόγων, με τη βοήθεια των Ορειβατικών Χιονοδρομικών Συλλόγων κλπ, μπορεί να συγκεντρωθεί το κατάλληλο υλικό παρουσίασης, να ληφθούν οι απαιτούμενες άδειες χρήσης του, να κωδικοποιηθεί και να είναι λειτουργικό και προσβάσιμο σε περισσότερες από μια ξένες γλώσσες.

Στην παρούσα συζήτηση καταθέτω και τις παρατηρήσεις που έλαβα από έναν από τους πλέον ειδικούς στο χώρο της πληροφορικής και των start up επιχειρήσεων, στην Ελλάδα:

«Ο στόχος πρέπει να είναι να:
Α) διευκολύνουμε την είσοδο με παροχή ηλεκτρονικού εισιτήριου και τουρνικέ .. δυνατότητα τα ηλεκτρονικά εισιτήρια να γίνουν φουλ integrated με τις πωλήσεις των τουριστικών πακέτων της περιοχής πχ ξενοδοχεία κτλ
Β) παροχή στατικού περιεχομένου αλλά και παράλληλα διαδραστικού και VR περιεχομένου με αναγνώριση τοποθεσίας ώστε να καταφέρουμε να δέσουμε το μυαλό και την μνήμη των επισκεπτών με τους Δελφούς κτλπ
Οι κινήσεις αυτές θα καταφέρουν να αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών αλλά παράλληλα την διαμονή τους για άλλη μια μέρα στην περιοχή .»
Γ) Και αν μου επιτρέψεις να ονειρευτώ σκέψου συμπαραγωγή επεισοδίων με History Channel και Travel Channel, απόλυτο επικεντρωμένο Μάρκετινγκ, στο κοινό που ταξιδεύει και που του αρέσει η Ιστορία.

Ας προσπαθήσουμε.
Μια, οποιαδήποτε εφαρμογή δεν είναι η απόλυτη λύση. Η αντίληψη όμως για το πώς δουλεύουμε μπορεί να κάνει ουσιαστικές θετικές διαφορές.

Αφροδίτη Παπαθανάση

Πηγή: www.fokidanews.gr

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει