Το Σάββατο o σπουδαίος αγώνας ορεινού τρεξίματος «Τείχιο-Δελφοί»- Θα διέλθει και από την Αγία Ευθυμία

tihiorace

Ένας νέος αγώνας ορεινού τρεξίματος  με αφετηρία το Τείχιο Δωρίδας και τερματισμό τους Δελφούς θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 και με ώρα έναρξης την 07.00.
Ο αγώνας θα είναι απόστασης 75 km με θετική υψομετρική 3300 m και θα κινείται σε μεγάλο ποσοστό σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια μέσα σε ένα  πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.  

Ο αγώνας αυτός αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών αθλητών αλλά και ερασιτεχνών λάτρεων του ορεινού τρεξίματος. Ο αγώνας, μετά την Βουνιχώρα, θα συνεχιστεί μέσα από χωματόδρομους και μονοπάτια προς την Αγία Ευθυμία και αφού περάσει μέσα από το χωριό μας θα συνεχιστεί προς τις «Πόρτες» και το Σερνικάκι και θα ολοκληρωθεί στους Δελφούς. Από την Αγία Ευθυμία οι αθλητές αναμένεται να περάσουν μετά τις 12 το μεσημέρι. Στο χωριό θα εισέλθουν από τον χωματόδρομο που περνάει από την οικία Τζαβάρα (Βάρκα) θα συνεχίσουν προς το Σχολείο, την Πλατεία και στα Κάτω Αλώνια θα πάρουν τον εσωτερικό δρόμο ώστε μέσω Αγίου Κωνσταντίνου και Μεγαλιούστρας να κατευθυνθούν προς τις «Πόρτες».

Για κατέβασμα της διαδρομής σε gps:  http://www.gpsies.com/map.do?fileId=zuejikwntncaqups

Αναδημοσιεύουμε από το www.tihiorace.gr (επίσημο site της διοργάνωσης) όλα όσα αφορούν τον αγώνα αυτόν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί, όποιος ενδιαφέρεται, να ανατρέξει σ’ αυτό.

«Ο αγώνας ξεκινά στο χώρο εκδηλώσεων (θεατράκι) στην είσοδο του χωριού Τείχιο της ορεινής Δωρίδας. Αρχικά κινούμαστε κατηφορικά σε χωματόδρομο βόρεια πορεία και σύντομα στρίβουμε ανατολικά και εισερχόμαστε σε μονοπάτι. Φτάνουμε στο χωριό Τείχιο (2,8χλμ.) και αφού περάσουμε από την γραφική πλατεία του συνεχίζουμε ανατολικά. Μικροί δασικοί δρόμοι και μονοπάτια κατάφυτα από δρυς μας οδηγούν στο χωριό Παλιοξάρι (5,9χλμ.) με μικρές ως τώρα ανηφοροκατηφόρες. Διασχίζουμε το χωριό ανηφορικά από μονοπάτι που διέρχεται ανάμεσα στα σπίτια και βγαίνουμε στο ψηλότερο σημείο. Συνεχίζουμε ανηφορικά σε μικρό δασικό δρόμο μέχρι την περιοχή «Δάσος Θέρετρον» με πορεία νότια. Έπειτα στρίβουμε ανατολικά και από μονοπάτι φτάνουμε σε δεξαμενή πάνω από το χωριό Ποτιδάνεια. Κατηφορίζουμε βόρεια και περνάμε από την πλατεία του χωριού (12,5χλμ.).

Από εδώ ξεκινά έντονη παρατεταμένη ανηφόρα για τα επόμενα 6χλμ.. Αφού περάσουμε το ξωκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου ένα εκπληκτικό μονοπάτι μέσα σε ελατόδασος θα μας οδηγήσει στην κορυφή του όρους Τρίκορφα (18,5χλμ.) με υψόμετρο 1500μ. Η θέα εντυπωσιακή προς τα μεγάλα βουνά της Ρούμελης (Γκιώνα, Βαρδούσια) αλλά και προς τον Κορινθιακό κόλπο στα νότια και τα βουνά της Πελοπονήσσου (Χελμός, Ζήρεια, Ερύμανθος, Παναχαϊκό).

Από την κορυφή ακολουθούμε την ράχη κατηφορικά (δίπλα στις ανεμογεννήτριες) και εισερχόμαστε σε όμορφο δρυοδάσος. Μέσα από αραιά δέντρα και μαλακό τερέν οδηγούμαστε στη Ράχη Μπούχωρη (24χλμ.) σε υψόμετρο 1000μ. Το διάσελο αυτό έχει όμορφη θέα προς όλα τα γύρω βουνά αλλά και τη θάλασσα της Ερατεινής. Η πορεία μας γίνεται τώρα ανηφορική στη ράχη που οδηγεί στην ανώνυμη κορυφή 1178μ. με το ξωκλήσι της Παναγιάς και τη θέα της λίμνης του Μόρνου. Η κλίση είναι έντονη αλλά σύντομα φτάνουμε στην κορυφή και αρχίζει η κατηφόρα που επίσης το μονοπάτι είναι απότομο. 

Μπροστά μας δυο λόφοι (Βούνι και Αετοβούνι) «φράζουν» το δρόμο προς τον μικρό κάμπο του Μαλανδρίνου. Ανάμεσά τους το ρέμα Βαθύρεμα. Στη νότια όχθη του ρέματος ένα εντυπωσιακό μονοπάτι έχει σκαλιστεί από τα αρχαία χρόνια και δίνει διέξοδο προς τον κάμπο. Κατηφορίζοντας το πανέμορφο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι οδηγούμαστε στο χωριό Βράιλα (33,5χλμ). 

Από μικρούς δρόμους (τρακτερόδρομους) διασχίζουμε τον κάμπο και φτάνουμε στο χωριό Μαλανδρίνο (39χλμ.). Από εδώ ξεκινά μια έντονη και παρατεταμένη ανηφόρα για τις κορυφές του όρους Κοκκινάρι (νότια κορυφογραμμή Γκιώνας). Το μονοπάτι περνά από την κορυφή «Κουλοστούμπα» 1374μ. και πλέον είναι ορατός ο Παρνασσός όπου θα γίνει η κατάληξη του αγώνα. Η κατηφόρα έχει λίγο μονοπάτι και αρκετό χωματόδρομο που γρήγορα μας οδηγεί στη Βουνιχώρα (48,2χλμ.).

Διασχίζοντας τη Βουνιχώρα βγαίνουμε νότια από το χωριό και ακολουθούμε μικρή ρεματιά με ανατολική κατεύθυνση και ήπια κατηφορική. Τα μικρά γιδόστρατα οδηγούν στον κάμπο «Γαρδίκι» έξω από την Αγ. Ευθυμία (55,6χλμ). Το παλιό μονοπάτι έγινε πλέον χωματόδρομος αλλά οι πετρόχτιστοι μαντρότοιχοι κάνουν τη διαδρομή ιδιαίτερα όμορφη. Διασχίζουμε το χωριό Αγ. Ευθυμία και πάμε βορειοανατολικά προς τη θέση «Πόρτες» ακολουθώντας παλιούς μικρούς δρόμους.

Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της διαδρομής είναι το πέρασμα στις «Πόρτες» (58,4χλμ.). Από εδώ φαίνεται όλη η κοιλάδα του Πλειστού ποταμού και οι Δελφοί. Από πάνω τους δεσπόζουν οι ψηλές κορυφές του Παρνασσού και κάτω ο ελαιώνας της Άμφισσας. Αριστερά και δεξιά εντυπωσιακά κατακόρυφα βράχια δημιουργούν ένα τοίχος αδιαπέραστο προς τον κάμπο. Έτσι το μοναδικό μονοπάτι ξεκινά από τις «Πόρτες» προς το χωριό Σερνικάκι (60,5χλμ.) και είναι κατηφορικό. 

Από το Σερνικάκι ουσιαστικά η διαδρομή εισέρχεται στον ελαιώνα της Άμφισσας. Μικρά δρομάκια (που χρησιμεύουν μόνο για τη συλλογή του ελαιοκάρπου) οδηγούν στο αρχαίο μονοπάτι που ένωνε το λιμάνι του οικισμού Κίρρα με τους Δελφούς. Ανηφορίζουμε το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν όσοι ερχόντουσαν για χρησμό στους Δελφούς, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, και αφού περάσουμε από το χωριό Χρυσό (70χλμ.) φτάνουμε στον πολυπόθητο τερματισμό! 

Μέχρι τους Δελφούς θα έχουμε διανύσει 75χλμ. με συνολική θετική υψομετρική 3300μ.

 

 

 

 Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει